Субота, 27.04.2024, 19:11
Вітаю Вас Гість | RSS

Вас вітає юридичний факультет ДВНЗ "УжНУ"

Міні-чат
Наше опитування
Оцініть Юридичний факультету ДВНЗ "УжНУ"

Всього відповідей: 22
Форма входу
Курс Валюти
Цей день в історії

Головна » 2012 » Квітень » 9 » Розгляд скарг громадян
20:25
Розгляд скарг громадян

Згідно ст. 16 Закону України "Про звернення громадян" громадянин має право звернутись зі скаргою на дії чи рішення органу державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, об’єднання громадян, засобів масової інформації, посадової особи.


Скарга подається у порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі, що не позбавляє його права звернутися до суду відповідно до чинного законодавства, а в разі відсутності такого органу або незгоди громадянина з прийнятим за скаргою рішенням – безпосередньо до суду. Скарга — звернення з вимогою про поновлення прав і захист законних інтересів громадян, порушених діями (бездіяльністю), рішеннями державних органів, органів місцевого самоврядування, установ, організацій, об'єднань громадян, підприємств, посадових осіб.
До рішень, дій (бездіяльності), які можуть бути оскаржені, у сфері управлінської діяльності належать такі, внаслідок яких: порушено права і законні інтереси чи свободи громадянина (групи громадян); створено перешкоди для реалізації громадя¬нином його прав і законних інтересів чи свобод; незаконно по¬кладено на громадянина які-небудь обов'язки або його незакон¬но притягнуто до відповідальності.
До державних органів, рішення, дії чи бездіяльність яких мо¬жуть оскаржуватись до суду, належать створені відповідно до Конституції України і Верховної Ради і Ради міністрів Автономної Республіки Крим органи, які реалізують надані державою функції та пов¬новаження у сфері управління.
Під органами місцевого самоврядування маються на увазі створені на підставі Конституції України і Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» як представницькі органи місцевого самоврядування (сільські, селищні, міські, районні та обласні ради) та їх виконавчі органи, так і органи самоорганізації насе¬лення.
Що ж до рішень, дій чи бездіяльності посадових і службових осіб органів судової влади, то до суду можуть бути оскаржені лише ті з них, які належать до сфери управлінської діяльності.
Відповідно до ст. 26 Конституції України іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних під¬ставах (іммігранти, особи, які в ній працюють, прибули на її те¬риторію в установленому порядку на певний час тощо), мають таке саме право на подання скарг, як і громадяни України, як¬що інше не передбачено міжнародними договорами, учасницею яких є Україна.
До скарги додаються наявні у громадянина рішення або копії рішень, які приймалися за його зверненням раніше, а також ін¬ші документи, необхідні для розгляду скарги. Така умова сприяє об'єктивному розгляду скарги та своєчасному прийняттю рішень відповідним органом, установою, організацією тощо. У встановлений законом термін суб'єкт оскарження має на¬дати письмову відповідь скаржнику з повідомленням про роз¬гляд скарги із зазначенням норм, що були порушені, конкрет¬них дій, які повинні бути вчинені, і ким.



Начальник відділу документування,
контролю виконання та звернень громадян
Головного управління юстиції Т.Ляшук


Інтернет-видання
UA- Reporter.com
Переглядів: 437 | Додав: nazarbam | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Анекдоти
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Погода
Погода в Ужгороді
Реклама
Статистика
тИЦ и PR сайта jurfakuzh.at.ua
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

СтудРада ЮрФак УжНУ © 2024