Середа, 01.05.2024, 16:41
Вітаю Вас Гість | RSS

Вас вітає юридичний факультет ДВНЗ "УжНУ"

Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 36
Форма входу
Курс Валюти
Цей день в історії

Головна » 2012 » Березень » 31 » Адміністративне затримання
21:55
Адміністративне затримання

Переважна більшість людей цінує свою свободу – ми обираємо, куди йти, з ким спілкуватись, коли лягати спати і коли прокидатись…



Та коли вас затримують, арештовують, це викликає не просто невдоволення, а паніку, розпач, відчай… Ще секунду тому ви були вільною людиною, і ось – ви Не вільні! Це викликає страх і багато інших почуттів, які не назвеш приємними. А позаяк народна мудрість закликає не зарікатися ані від «суми», ані від «тюрми», то нашим громадянам слід бути обізнаними з деяких важливих юридичних аспектів адміністративного затримання.
Пересічним громадянам слід знати, хто має право здійснювати адміністративне затримання. Мають право на адміністративне затримання (ст. 262 КУпАП):
1) органи внутрішніх справ;
2) прикордонні війська;
3) воєнізована охорона підприємств і установ;
4) посадовими особами Військової служби правопорядку у Збройних Силах України;
5) працівники СБУ.
6) посадові особи органів і установ виконання покарань та слідчих ізоляторів.
Що важливо знати про цей вид затримання? Перш за все термін затримання. Вас мають право затримати в адміністративному порядку лише на 3 години (ст. 263 КУпАП). Проте Законом України «Про міліцію» передбачена одна додаткова можливість. У ст. 11 п.5 абз.3 вказано, що в разі потреби встановлення особи й обставин правопорушення вас можуть затримати на строк до трьох діб. У цьому випадку вимагайте негайно сповістити ваших родичів і встановити вашу особу, тому що після встановлення особи затримання переходить у «розряд» 3-годинних і вас мають відпустити значно раніше.
Існує ще один «підводний камінь» цього виду затримання – це використання працівниками міліції ст.185 КУпАП «злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції». Однією з неприємних особливостей цієї статті є можливість затримання винної особи на строк «до розгляду справи судом, але не більш ніж на 24 години (ст.11 п.5 абз.6 Закону України «Про міліцію»).
Але є і деякі методи захисту, які звичайні громадяни можуть використовувати в подібних випадках. Так, згідно ст.5 Закону «Про міліцію», у разі затримання особи або її арешту працівники міліції мають:
- повідомити підстави та мотиви такого затримання або арешту (взяття під варту), роз’яснити право оскаржувати їх у суді;
- надати усно роз’яснення ч.1 ст.63 Конституції України, роз’яснення права відмовитися від надання будь-яких пояснень або свідчень до прибуття захисника, роз’яснення прав осіб, затриманих або заарештованих (узятих під варту), встановлених законами, у тому числі права здійснювати захист своїх прав та інтересів особисто або за допомогою захисника з моменту затримання або арешту (взяття під варту) особи, роз’яснення права відмовитися від надання будь-яких пояснень або свідчень до прибуття захисника;
- забезпечити можливість з моменту затримання або арешту (взяття під варту) захищати себе особисто та користуватися правовою допомогою захисника.

Головний спеціаліст відділу документ
ування, контролю
виконання та звернень громадян Головного управління
юстиції у Закарпатській області
Оксана Клецко


Інтернет-видання
UA- Reporter.com
Переглядів: 487 | Додав: nazarbam | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Анекдоти
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Погода
Погода в Ужгороді
Реклама
Статистика
тИЦ и PR сайта jurfakuzh.at.ua
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

СтудРада ЮрФак УжНУ © 2024